Be Quick 35+ winnaar Bonifatiuscup in Engeland

Een gelegenheidsteam van Be Quick heeft namens stad Dokkum beslag weten te leggen op de Bonifatiuscup voor seniorenteams. De voetballers waren afgelopen weekend in Crediton (Engeland) waar het toernooi zaterdag werd afgewerkt. Het team bestond voor het grootste deel uit spelers van het Be Quick 35+1 team en was aangevuld met een aantal gastspelers.

Derde cup voor Dokkum
De strijd om de ‘senior’ Bonifatiuscup werd voor de 14e keer georganiseerd. Geïnspireerd door de verschillende uitwisselingen op cultureel en sportief vlak is in 2004 door de drie steden het initiatief genomen voor een jaarlijks voetbaltoernooi voor veteranen om de Bonifatiuscup. De drie Bonifatiussteden Crediton, Fulda (Duitsland) en Dokkum zijn de vaste deelnemers aan het toernooi en organiseren beurtelings het toernooi. De Be Quickers Willem Bodde, Bart Bolwijn en Gerrit Bijker waren er reeds in 2004 bij en stonden zaterdag ook weer op de grasmat van het idyllische sportpark van Crediton United. Dokkum heeft de grote cup sinds 2004 nu driemaal gewonnen.

Felle strijd
Hoewel er slechts drie teams meedoen aan het veteranentoernooi is het eergevoel om de cup te winnen hoog onder de deelnemende teams. Dat was zaterdag te zien. In de eerste wedstrijd van de middag tussen de teams van Fulda en Crediton liepen de gemoederen hoog op. Er was veel commotie binnen en buiten de lijnen. De Duitsers trokken uiteindelijk nipt aan het langste eind met een 4-3 overwinning. De Dokkumers wisten wat ze te doen stond en hielden het hoofd koel. In hun eerste wedstrijd gaven ze weinig weg tegen Fulda en was een doelpunt in de eerste helft voldoende voor de verdiende winst. Dit betekende dat in de laatste wedstrijd van het toernooi, Dokkum tegen Crediton, de beslissing moest vallen en dat alle teams nog kans maakten de editie van 2018 te winnen. Het Be Quick team had lange tijd weinig te duchten van Crediton en had het betere van het spel. Toch kroop het team diep in de tweede helft door het oog van de naald toen de Engelsen een penalty misten. Hierna was het verzet gebroken en wisten de Dokkumers tweemaal te scoren.

Meer dan voetbal
Aanvoerder Erik Nicolai kreeg de grote wisselbeker en een prachtige plaquette van leisteen uitgereikt, die de volgende dag vanaf Airport Bristol mee het vliegtuig in konden. Namens de Engelse organisatie waren er mooie woorden voor de houding in en buiten het veld en de spelopvatting van Be Quick: “They know how to play the game”. Het respect voor elkaar kwam zeker tot uiting in de minuut stilte ter nagedachtenis van Henk van der Vaart, oud-voorzitter van Be Quick en deelnemer aan vele edities van de Bonifatiuscup.

Dat het tripje meer was dan voetbal bewees ook de ontvangst en de rondleidingen in Exeter op donderdagavond en de tour in de regio Devon op vrijdag met een bezoek aan het National Park Dartmoor en de badplaats Torqay. De in 2004 gestarte voetbaluitwisseling tussen de steden leidt tot meer moois. Zo is er in Dokkum sinds 2016 ook een Bonifatiuscup voor jeugdteams U13 en U15 met onder meer deelname uit Crediton en Fulda. De contacten hiervoor zijn ook via de ‘senior editon’ van de Bonifatiuscup gelegd.

Volgende editie in Fulda
Moe maar voldaan keerde de Dokkumer equipe zondagavond rond 19.00 uur terug in de Nederlandse Bonifatiusstad. De wisselbeker mag een jaar in Dokkum blijven. De volgende Bonifatiuscup voor 35+ teams wordt op 15 juni 2019 in Fulda afgewerkt.

34415274_10209214296955023_8317508553036267520_n

34459632_10209214294354958_1101580380378497024_o

Volgende wedstrijd

Thuis
Uit
COMPETITIE
ZATERDAG 25 MEI, 14.30 UUR

Tweets

Hoofdsponsors