• Afgelopen zaterdag 1 juni heeft het 45+1 team van Be Quick Dokkum beslag weten te leggen op de Bonifatiuscup. Het voetbaltoernooi voor veteranenteams werd afgewerkt in Crediton, in het graafschap Devon in Engeland.

  Het team van Be Quick vertegenwoordigde de stad Dokkum en wist voor het eerst in de geschiedenis van de Bonifatiuscup namens Dokkum de titel te prolongeren. De Nederlandse Bonifatiusstad heeft het toernooi nu vijf maal weten te winnen. Het Duitse Fulda is recordhouder met tien overwinningen.

  Sinds 2005
  De Bonifatiuscup voor veteranenteams wordt sinds 2005 jaarlijks gespeeld tussen de drie Bonifatiussteden Crediton, Dokkum en Fulda. De speellocatie wisselt jaarlijks zodat alle drie steden beurtelings gastheer zijn. Het is een evenement gericht op verbinding met voetbal als hoofdonderdeel maar ook met een ontvangstbijeenkomst, een gezamenlijke barbecue en uitstapjes in de regio. Het Vriendschapscomité Dokkum-Crediton-Fulda is al langer betrokken bij dit initiatief en heeft dit jaar het evenement mede gefaciliteerd.

  Strijdlustig Dokkum
  Na een hartelijke ontvangst op vrijdag in de authentieke kroeg Three Little Pigs in Crediton startte het toernooi zaterdag met de wedstrijd tussen Crediton en Dokkum. In de laatste edities maakten Fulda en Dokkum meestal de dienst uit, maar Crediton had dit jaar een sterk team op de been gebracht. Het Engelse team ging vol op de aanval en de Dokkumers werden regelmatig teruggedrongen. Vanwege blessures speelde Dokkum zonder wisselspelers en daarom werd voor een variant met versterkte verdediging gekozen. Deze keuze betaalde zich in de eerste helft al uit toen vanuit twee goede tegenaanvallen werd gescoord door Sjoerd Radersma en Atze de Boer, beide keren na goed voorbereidend werk van spits Leo de Roos. Na rust voerde Crediton de druk verder op en verkleinde de achterstand uit een strafschop naar 1-2. Maar mede dankzij prima keeperswerk van Jelke Krol en een hard werkend team kon Dokkum de winst bijschrijven.
  Meteen daarna kon het Be Quick team weer aan de bak tegen Fulda. Ook dit team zocht veelvuldig de aanval. Het werd mede door het warme weer zwoegen maar de Dokkumer defensie stond als een huis en keeper Jelke Krol kon zich ook nu een aantal malen onderscheiden met prima ingrepen. Het aantal kansen aan beide zijden bleef beperkt en zo eindigde de zeer spannende wedstrijd in 0-0. In de laatste wedstrijd tussen Crediton en Fulda, streden de Duitsers voor de toernooiwinst en kon Crediton maximaal nog de tweede plaats bereiken. Het Engelse team deed meer dan hun sportieve plicht en legde goed voetbal op de mat. Al voor rust scoorde Crediton twee maal en keken de Dokkumers langs de lijn voorzichtig tevreden toe. Na rust bracht Fulda de spanning terug met een afstandsschot en daarna liepen de gemoederen in en langs het veld nog even op, maar kwam aan de spanning een eind toen Crediton via een strafschop de eindstand op 3-1 bepaalde. En dit betekende na de toernooiwinst in 2018 wederom een Dokkumer zege op Engelse bodem.

  Volgend jaar naar Fulda
  Vlak voor half zes reikte loco-burgemeester Steve Huxtable de wisselbokaal uit aan aanvoerder Peter de Vries van het Be Quick 45+1 team. De bokaal mag hiermee nogmaals een jaar in Dokkum blijven en krijgt een speciale plek in de Bonifatiuscup corner in het clubhuis van Be Quick. Volgend jaar wordt de Bonifatiuscup in Fulda afgewerkt. Over de exacte datum voeren de delegaties van de drie steden nog overleg.