• Be Quick Dokkum behaalt KNVB certificering Jeugdopleiding

  1 mei 2022
 • Zaterdag 30 april ontving Be Quick Dokkum uit handen van KNVB ambassadeur Sije Heidstra het certificaat van Lokale Jeugdopleiding. Daarmee heeft de club aangetoond dat het aan de eisen voldoet behorend bij het programma Kwaliteit en Performance (K&P) van de KNVB. K&P is een programma waarbij ondersteuning wordt geboden aan clubs die een kwaliteitsimpuls willen van hun jeugdopleiding. De manier van werken is gericht op het systematisch evalueren en verbeteren van de jeugdopleiding op een vooruitstrevende manier.

  Sije Heidstra reikte het certificaat uit in de rust van de wedstrijd Be Quick – VV Nijland aan de Be Quick werkgroep die het traject heeft begeleid. In zijn speech was Heidstra vol lof over de Dokkumer club. Hij gaf aan dat er maar drie Friese amateurclubs een dergelijke status hebben, in Nederland zijn het circa 180 clubs. Heidstra benoemde in zijn toespraak ook dat Be Quick een lange traditie heeft voor wat betreft het opleiden van eigen jeugd en gaf ook aan het erg te waarderen dat bij Be Quick hier zo veel aandacht naar uitgaat. Heidstra roemde de insteek van Be Quick dat de kwaliteitsimpuls over de volle breedte van de teams gaat, en niet alleen over de selectieteams.

  Impuls met nieuw Jeugdvoetbalbeleidsplan
  Met een nieuw Jeugdvoetbalbeleidsplan en door middel van audits heeft Be Quick aangetoond dat het zowel op papier als in de praktijk op een echte Be Quick manier kwaliteit nastreeft. O.a. de wijze van voetballen en trainen is per leeftijdscategorie uitgewerkt en er is veel aandacht voor de ontwikkeling van spelers en teams maar ook van de trainers en coaches. Daarnaast is veel aandacht over hoe Be Quick kinderen het voetbal wil leren, het omgaan met elkaar, over het veilig sporten en ook het betrekken van ouders bij de club. Bestuursleden Wim Verwer en Sjoerd Radersma van Be Quick zijn erg blij met de certificering. Sjoerd: “We hebben hier vanuit verschillende geledingen hard aan gewerkt. Met trainers, coaches, onze Hoofden Jeugdopleiding en het Jeugdbestuur. Het doel voor Be Quick is om het voetbal voor onze spelers en speelsters nog beter en leuker te maken.” Wim vult aan: “Het voordeel is dat nu alles goed vastligt. Dat betekent dat bij vertrek van een trainer, Hoofd Jeugdopleiding of een bestuurslid we minder kwetsbaar zijn.”

  Gedicht over Kroning
  Binnen Be Quick is het afgelopen jaar als onderdeel van het K&P traject intensief gesproken over het DNA van Be Quick: hoe willen we opleiden, hoe willen we voetballen? En ook: wat voor club zijn we? Wim: “We zijn daarbij uitstekend geholpen door Ab van der Velde van de KNVB en Harm Zeinstra van NMC Bright. Samen kwamen we tot de conclusie dat het ook belangrijk is dat je op verschillende manier laat zien waar je voor staat. Het gedicht “Kroning” dat sinds 2012 in alle versies van het clubbeleid heeft gestaan, geeft volgens ons nog steeds heel goed aan wat voor club we zijn.”
  Afgelopen zaterdag onthulde daarom de schrijver van het gedicht, Be Quicker Gerke Teitsma, in het hart van het clubhuis een fraaie wandplaat met het gedicht.

  Waarmaken in de praktijk
  Met de certificering heeft Be Quick een goede basis gelegd. Maar het is niet voldoende geeft Sjoerd aan: “Het beleid geeft de koers en richting aan en is daarmee belangrijk. Maar beleid zonder een slagvaardige uitvoering werkt niet. We moeten onze ambities en werkwijze waarmaken op en rond het voetbalveld. We kijken er bij Be Quick naar uit hier samen mee aan de slag te gaan.”

  De foto’s van de uitreiking van de certificering en onthulling van het gedicht zijn terug te vinden in het fotoboek: https://www.bequickdokkum.nl/fotos

  Het nieuwe Jeugdvoetbalbeleidsplan vind je bij het uitklapmenu onder Clubzaken en dan onderdeel Clubbeleid: https://www.bequickdokkum.nl/ons-clubbeleid