• Be Quick Dokkum komt net tekort in historische kwartfinale tegen d’ Olde Veste ‘54

  30 mrt 2024
 • Slechts een keer eerder reikte Be Quick tot de laatste acht in het bekertoernooi. Destijds sneuvelden de Dokkumers op en tegen Urk. Dit keer moest het opgenomen worden tegen de trotse koploper van de 1e klasse I, d’ Olde Veste uit Steenwijk. Hoewel Be Quick lang goed mee kon, stond er uiteindelijk een toch wel terechte 0-2 op het scorebord.

  Het publiek was rijkelijk toegestroomd voor dit mooie affiche. Ook de gasten uit Steenwijk waren behoorlijk vertegenwoordigd in het speciaal voor hun gecreëerde ‘uitvak’. Na een eredivisiewaardige opkomst van de spelers, begeleidt door vlaggen, rook en vuurwerk kon er worden afgetrapt.  Alle ingrediënten waren aanwezig voor een spectaculair treffen.

  In de beginfase was dit spektakel echter ver te zoeken. D’ Olde Veste had vooral de bal, maar trainer Jan Faber had zijn mannen goed neergezet. De Steenwijkers bleven echter geduldig rondspelen. In de 15e minuut werd een diepe bal van middenvelder Mark Bruintjes door spits Tom ‘Kiste’ Kisjes op waarde geschat. Hij deed waar hij goed in is en rondde bekwaam af in de hoek.  Velen in het publiek dachten aan buitenspel, maar de assistent scheidsrechter dacht er anders over en zo werd het eerste schot op doel ook direct de 0-1.

  De 0-1 veranderde weinig aan het spelbeeld. D’ Olde Veste had meer balbezit, maar kwam niet verder dan een gevaarlijk ogende voorzet, weggewerkt door een alerte Remco Fennema.

  Aan de andere kant van het veld wist Be Quick in de 39e minuut eigenlijk voor het eerst echt gevaarlijk te worden. Goed voorbereidend werk van Gert Jan Koopmans resulteerde in een vlammend schot van Rudolf Banga. Helaas vloog de bal net voorbij de kruising. Even later opnieuw een hard schot van Rudolf. Dit keer in de handen van keeper Youri Smit.

  In de tweede helft lukte het Be Quick eindelijk om het initiatief wat meer naar zich toe te trekken.

  D’ Olde Veste kwam niet verder dan wat speldenprikjes en een geweldige afzwaaier van linksbuiten Jeffrey Dijkstra. De rekening voor de bal zal nog worden gestuurd.

  Mede dankzij een aantal wissels, wist Be Quick steeds dichter bij het vijandelijke doel te komen. Echter waar het thuispubliek hoopte op een gelijkmaker bij een hoekschop in de 83e minuut, gebeurde het tegenovergestelde. De bal werd weggekopt uit de zestienmeter en opgepikt door Jeffrey Dijkstra. Hij kon zonder echt aangevallen te worden zo doorlopen naar de andere kant van het veld en de bal beheerst binnenschieten. 0-2.

  Be Quick gooide nu alle remmen los en had in de 85e minuut zeker moeten scoren. De goed ingevallen Robin de Jong zag een fraai schot tegen de paal belanden. De rebound leek onmisbaar voor Gert Jan Koopmans, maar hij maaide de bal hoog over voor leeg doel.

  Ook invaller Gregory Daraji wist na een mooie actie zijn schot niet te promoveren tot een doelpunt. Even later vond de goed leidende arbiter Aartsen het wel welletjes en floot voor het einde.

  De jongens van Be Quick mogen trots zijn op een goede wedstrijd tegen een echt goede tegenstander. Als ze deze instelling meenemen naar de competitie, zit er nog een mooie eindsprint in. Te beginnen komende week op het eigen Tolhuispark tegen laagvlieger SC Franeker.

   

  Jelger Kemper