• Be Quick Dokkum op de valreep naar winst in Franeker

  12 nov 2023
 • Be Quick heeft opnieuw drie punten behaald en schuift weer omhoog op de ranglijst in de derde klas. In en tegen Franeker leek er bij een 0-2 voorsprong niets aan de hand, maar na een rode kaart kreeg BQ het toch nog moeilijk en het zag de thuisclub op gelijke hoogte komen. In de slotfase viel uiteindelijk de winnende, maar ook verdiende treffer.

  In de eerste helft werd al snel duidelijk dat BQ voetballend de bovenliggende partij was. De verdediging van de thuisclub maakte een erg onzekere indruk en vrijwel iedere aanval van de Dokkumers leverde gevaar op. Gert Jan Koopmans zag een goed schot gestopt en Rudolf Banga maakte al vrij snel 0-1, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Banga was opnieuw gevaarlijk met een schot op het doel, maar de bal verdween over de lat.

  Halverwege de eerste helft kreeg Franeker een kans vanaf de rechterkant. De bal werd verlengd en belandde via keeper Lolke Dijkstra op de lat. Dat was ook de enige mogelijkheid voor de thuisclub in de eerste helft.

  BQ kwam na ruim een half uur op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van Rudmer Loonstra tikte Rudolf Banga de 0-1 tegen het net. Kort daarna was Gert Jan Koopmans dichtbij 0-2 met een prima vrije trap. Danny Post was eveneens dicht bij een treffer, eerst met een fraai schot en direct daarna met een goede kopbal. Met de 0-1 stand brak de rust aan, maar BQ had al ruim afstand kunnen en moeten nemen.

  De tweede helft begon voor BQ heel goed, want al binnen een minuut kreeg Koopmans een prima kans. Zijn schot kon knap uit het doel worden geranseld door keeper Ramon de Jong. BQ drong behoorlijk aan en beloonde zichzelf al snel met de tweede treffer. Aanvoerder Rudmer Loonstra schoot de 0-2 binnen na een mooie steekpass.

  Na een uur spelen kreeg BQ verdediger Johan Mulder zijn tweede gele kaart en dat betekende dat de Dokkumers de wedstrijd moesten voortzetten met tien man. Het veldspel werd steeds rommeliger en BQ was uit het ritme en kreeg het moeilijker. De thuisclub kwam ‘uit het niets’ op 1-2 dankzij een treffer van Rob Postma.

  BQ kreeg aan de andere kant een mooie kans na een vrije trap van Jan Jaap de Boer. De bal op maat werd net naast gekopt door Koopmans. Een kwartier voor het einde kwam Franeker langszij. Het was opnieuw Rob Postma die de thuisclub aan een doelpunt hielp, 2-2.

  Een spannende slotfase was het logische gevolg. BQ herpakte zich, maar een aantal situaties werden niet goed uitgespeeld. Gert Jan Koopmans zag een schot over de doellat verdwijnen, maar de winnende treffer kwam er alsnog. Yuri van der Meij kwam mee naar voren en bereikte Gert Jan Koopmans, die de bal, na een prima aanname, prachtig in de verste hoek schoot, 2-3.

  In de slotminuut was Rudolf Banga nog dichtbij 2-4, maar zijn inzet miste kracht. Eindstand 2-3.

  Zaterdag speelt BQ thuis tegen Kootstertille.

   

  Meindert van der Schaaf.