• Be Quick Dokkum stelt teleur in en tegen Kollum

  25 mrt 2023
 • De derby tussen Kollum en Be Quick is geëindigd in een royale overwinning voor de equipe van Ron de Boer.  Na een 1-0 ruststand liepen de oranjehemden uit naar een 4-0 winst en op die ruime overwinning viel niets af te dingen. Voor Be Quick was het een stevige, maar ook onverwachte dreun, want een week geleden was het met goed voetbal en exact dezelfde cijfers de baas over Veendam.

  De opening was voor Be Quick. Al in de derde minuut kwam Gert Jan Koopmans goed door op links. Zijn voorzet op William Bakker was op maat, maar William schoot de bal net langs de verkeerde kant van de paal.  Na ongeveer een kwartier spelen kwam Kollum beter in de wedstrijd en met twee gevaarlijke aanvallen en twee hoekschoppen was Be Quick gewaarschuwd. Ondertussen leden beide teams in de opbouw opvallend veel (slordig) balverlies en dat had ook deels te maken met de ongunstige omstandigheden. Veel wind, een gladde en oneffen grasmat maakten goed combinatiespel bijna onmogelijk.

  Halverwege de eerste helft kwam Kollum op voorsprong. Be Quick leed balverlies en de geroutineerde Joop Pijnacker kwam op links vrij, kapte zijn tegenstander uit en schoot knap raak via de binnenkant van de paal, 1-0. Be Quick probeerde de schade te herstellen en de goed spelende William Bakker maakte vanaf links in korte tijd een drietal knappe acties, echter tot treffers leidde dat niet. De rust brak aan met 1-0.

  Na de rust kreeg Be Quick al na twee minuten een zware tik te verwerken. Verdedigend zag het er niet goed uit en aanvoerder Joop Pijnacker speelde opnieuw een belangrijke rol. Zijn schot werd in eerste instantie nog knap gepareerd door keeper Lolke Dijkstra, maar uit rebound kon Benjamin Zondervan simpel binnentikken, 2-0. Direct hierna moest de goed spelende Yuri van de Meij het veld verlaten vanwege een blessure en kwam Taeke Jansma binnen de lijnen.

  In het verloop van de tweede helft was Kollum de bovenliggende partij en de Dokkumers konden aanvallend zeer weinig uitrichten tegen de goed gepositioneerde verdediging van de thuisclub. Op het middenveld van Kollum speelde Thieme Brandsma een uitstekende partij voetbal en Be Quick werd voortdurend op meerdere fronten afgetroefd. De goed ingevallen Gregory Daraji probeerde het namens Be Quick nog van afstand, maar de aansluitingstreffer kwam er niet.

  In de slotfase maakte Kollum effectief gebruik van de risico’s die Be Quick trainer Jan Faber moest nemen. Be Quick verdedigde met drie man achterop en in de één op één situaties was het eerst Dennis Krohne die, na een assist van Joop Pijnacker, afrondde en in de slotminuut maakte Jan Postmus het kwartet compleet, 4-0.

  De correct leidende scheidsrechter Sarah Brinkkemper vond het na 90 minuten wel voldoende en floot voor het einde van de wedstrijd.

  Be Quick heeft huiswerk meegekregen en gaat volgende week naar Assen voor de wedstrijd tussen koploper Achilles 1894 – Be Quick Dokkum. Een zeer belangrijke wedstrijd. Sluit Be Quick aan in het linker rijtje of moet het daarna naar beneden kijken? De competitie blijft erg spannend.

   

  Meindert van der Schaaf.