• Be Quick Dokkum verliest thuis van VEV’67 uit Leek

  15 dec 2019
 • Be Quick had drie wedstrijden op rij gewonnen, maar verloor zaterdag verrassend van VEV ’67. Gezien het wedstrijdbeeld had er voor de Dokkumers meer ingezeten, maar het team van trainer Johan Pitstra had uiteindelijk genoeg aan één doeltreffende kopbal.

  In de eerste twintig minuten had Be Quick een overwicht en de gasten werden veelal op de eigen helft teruggedrongen. In de twaalfde minuut had Be Quick een voorsprong kunnen nemen. Na een schot van aanvoerder Piet Raap kreeg Rindert Ykema een kans uit de rebound en na zijn poging kreeg Gert Jan Koopmans nog een mogelijkheid, maar bij alle drie pogingen bleek keeper Pim Wellinghoff een sta in de weg. Be Quick bleef zoeken naar de openingstreffer en was kort daarna wederom gevaarlijk. Rudolf Banga kwam vanaf links vrij voor het doel, maar hij koos voor een voorzet op Koopmans. De iets te hoge voorzet werd over het doel gekopt.

  Daar waar een doelpunt van de thuisploeg werd verwacht, viel de treffer juist aan de andere kant. Uit een vrij trap knikte Menco Renkema de 0-1 langs keeper Eelke Kooistra. Een tegenvaller voor Be Quick, dat in de fase daarna zelfs alle zeilen moest bijzetten om een tweede tegentreffer te voorkomen. De gasten verzuimden een aantal keren om de buitenspelval te omzeilen en zagen ook een doelpunt worden afgekeurd vanwege buitenspel. Be Quick deed wel pogingen om weer langszij te komen, maar het creëerde te weinig echte kansen.

  In de tweede helft speelde Be Quick beter dan in de eerste helft en de gasten moesten zich hoofdzakelijk beperken tot verdedigen. Be Quick moest echter wel attent blijven op de snelle counters van de Leeksters. Uit één van die snelle aanvallen werd VEV’67 gevaarlijk maar keeper Kooistra redde geroutineerd. Een kwartier voor het einde leek Be Quick dan toch gelijk te komen. Banga draaide vanaf links naar binnen en haalde hard uit, maar zijn prima ingeschoten bal belandde op kruising, waarna de hard werkende Frits Veenema miste in de rebound. Be Quick voelde dat er meer in zat en drong behoorlijk aan. Uit een snelle tegenaanval was VEV’67 gevaarlijk, maar Kooistra was opnieuw attent. In de laatste tien minuten hield VEV’67 knap stand, vooral dankzij de goed georganiseerde verdediging.

  Be Quick moest genoegen nemen met een nipte nederlaag en staat nu derde op de ranglijst. In de komende weken staat de competitie even stil vanwege de winterstop en in januari begint de competitie voor Be Quick met een uitwedstrijd tegen Kollum.

  Meindert van der Schaaf.