• Be Quick Dokkum wint nipt in Surhuisterveen

  8 mrt 2020
 • Be Quick heeft drie belangrijke punten behaald in de uitwedstrijd tegen ’t Fean ’58. Toen de Dokkumers na bijna een uur spelen op 0-3 kwamen, was er vrijwel niemand die nog geloofde in de kansen voor de thuisclub. De realiteit was echter anders en dat maakt voetbal soms ook zo mooi. ’t Fean ’58 kwam sterk terug tot 2-3. De gelijkmaker hing in de lucht, maar de drie punten gingen uiteindelijk wel mee naar Dokkum.

  Beide teams moesten het stellen zonder hun vaste keeper. Bij Be Quick stond oud eerste elftalkeeper Simon Regnerus (52) onder de lat als vervanger van Eelke Kooistra. Op het bijzondere hobbelige veld was het lastig om de bal goed rond te spelen en te controleren. Be Quick had voetballend een klein overwicht, maar pas halverwege de eerste helft noteerde het de eerste goede kans. Aanvoerder Piet Raap kwam binnen de zestien vrij voor keeper Fincent van der Veen, maar in plaats van zelf te schieten besloot hij de bal breed te leggen op Hidde Reitsma, die bij de tweede paal net iets te kort kwam. Een paar minuten later had de thuisclub een mooie kans, maar de bal werd naast het doel geschoten. Na ruim een half uur viel de openingstreffer. Verdediger Aron Beintema kreeg in een vol strafschopgebied een klein kansje. Hij schoot resoluut raak in de rechterbovenhoek, 0-1.

  Na de rust werd het al in de eerste minuut gelijk, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af. Een minuut later stond het in plaats van 1-1 al 0-2 voor Be Quick. Na een prachtige balaanname schoot Hidde Reitsma de bal op maat voor het doel. Gert Jan Koopmans kopte knap raak, vrijstaand te midden van de verdedigers van de thuisclub. Na bijna een uur spelen leek de wedstrijd volledig beslist toen Piet Raap de 0-3 binnen kopte.

  Thuisclubtrainer Mark Bosma besloot tot een tactische aanpassing. Centrale verdediger John Notebomer schoof een linie door, waardoor Be Quick het moeilijk kreeg met het versterkte middenveld van de thuisclub en de wedstrijd kantelde volledig. Er kwamen een aantal kansen op rij en de dreiging nam toe, toen de thuisclub op 1-3 kwam na een benutte penalty van Jens Hamstra.

  ’t Fean ‘58 kreeg weer hoop op een resultaat en kwam een kwartier voor het einde op 2-3 via André van der Molen. De gelijkmaker hing daarna voortdurend in de lucht en er ontstonden enkele hachelijke situaties voor het doel van de verdienstelijk keepende routinier Simon Regnerus. Ondertussen kreeg Be Quick in de counter een aantal mogelijkheden op 2-4, maar het wist deze situaties niet goed uit te spelen. ’t Fean ’58 scoorde nog wel een treffer, maar deze werd afgekeurd vanwege buitenspel. De spanning bleef tot en met de laatste minuut, maar het bleef 2-3 en gezien het laatste halfuur mocht Be Quick daarover niet mopperen.

  Zaterdag speelt Be Quick thuis tegen SC Joure.

  Verslag: Meindert van der Schaaf.