• Be Quick Dokkum winterkampioen na winst op Zwaagwesteinde

4 dec 2021
  • De derby Be Quick Dokkum - Zwaagwesteinde eindigde in een 4-1 winst voor de Dokkumers. Op het Tolhuispark was de tribune redelijk gevuld met veel regionale en provinciale pers. Uiteraard was het erg jammer dat door de omstandigheden geen supporters van de beide clubs aanwezig konden zijn, maar de livestream van Talsma Elektronica maakte het mogelijk dat iedereen de wedstrijd thuis kon volgen.

De uitgangspositie was duidelijk. Be Quick wilde als koploper de winterstop in en Zwaagwesteinde was er alles aan gelegen de prima resultaten (uitwinst tegen ’t Fean '58 en een gelijkspel tegen Marum) een passend vervolg te geven. Al na twee minuten werd Be Quick gevaarlijk via Robin de Jong en uit de eerste de beste tegenaanval van Zwaagwesteinde ontstond er dreiging via spits Jan Eisma, maar keeper Niels Kuperus kon de bal goed onderscheppen. Be Quick had een licht overwicht en leek op 1-0 te komen via Gert Jan Koopmans, maar zijn inzet verdween over de lat.

Zwaagwesteinde loerde op de counter en had het verdedigend goed voor elkaar met een sterk centraal duo. Na ruim twintig minuten kwamen de gasten verrassend op voorsprong. Een lange bal op Jan Eisma, gepositioneerd tussen twee verdedigers, werd door de sterke spits knap afgerond, 0-1. Be Quick kwam met een passend antwoord. Op links gaf Robin de Jong een mooie assist op Frits Veenema en die verlengde de bal prachtig richting de verre hoek, waardoor keeper Marvin Heidstra kansloos was, 1-1. Vlot daarna leek Be Quick op 2-1 te komen na een fraaie voorzet van Frits Veenema op Gert Jan Koopmans, maar diens kopbal verdween naast het doel. Het laatste kwartier voor rust was vrij rommelig en het spel lag regelmatig stil vanwege blessurebehandelingen. Zwaagwesteinde kwam wel wat meer op de helft van Be Quick, maar werd niet echt gevaarlijk.

In de tweede helft kwam Friso Sterrenburg in het veld als vervanger van Jan Jaap de Boer. Al vrij snel kwam Gert Jan Koopmans in scoringspositie na een mooie steekpass van Rudmer Loonstra, maar zijn inzet mistte kracht. Zwaagwesteinde werd dreigend met een hoge vrije trap, maar Be Quick keeper Kuperus was attent. Be Quick kreeg langzamerhand een groter overwicht en na een mooie zelf opgezette combinatie was aanvoerder Piet Raap gevaarlijk met een prima schot. Veenema kopte vrij vlot hierna knap voor het doel, waar Gert Jan Koopmans een teenlengte tekort kwam. Bij Be Quick kwam Yuri van der Meij in het veld voor Frits Veenema.

Ruim twintig minuten voor het einde kwam er een sterke maar ook effectieve fase voor Be Quick. Keeper Marvin Heidstra gaf onnodig een hoekschop weg en uit die trap volgde een tweede hoekschop aan de andere kant. De strakke hoge bal van Robin de Jong werd prachtig ingekopt door Gert Jan Koopmans. De 3-1 viel vlot daarna uit een mooie aanval over rechts. Danny Post speelde de bal op Rudmer Loonstra en die schoot tegendraads raak. De wedstrijd leek gespeeld, al kwam Zwaagwesteinde nog wel een aantal keren in de buurt van het doel van Be Quick. De mannen van trainer Jan Mulder gaven nog niet op en waren koppend gevaarlijk en troffen keeper Niels Kuperus op hun weg met een paar prima onderscheppingen.

Ondertussen ontstond er voor Be Quick veel ruimte en kwamen er meerdere kansen. Gert Jan Koopmans kwam vrij voor het doel, maar zag ook spits Rudmer Loonstra in vrijstaande positie en schoof de bal opzij. De spits zag zijn inzet gestopt door Marvin Heidstra. Uit de tegenaanval kwam Zwaagwesteinde goed door op rechts, maar de voor het doel gebrachte bal, werd gemist door Jan Eisma. In plaats van 4-1 had het toen ook zo maar 3-2 kunnen staan.

Vlak voor het eindsignaal van de prima leidende scheidsrechter Mauricio Plat kwam Be Quick nog tot de vierde treffer. Gert Jan Koopmans kreeg ruimte voorin en stelde Hidde Reitsma in staat de 4-1 binnen te tikken. Een verdiende winst voor Be Quick, al waren de krachtsverhoudingen iets minder groot dan de 4-1 eindstand deed vermoeden.