• Be Quick heren 1 pakt terecht het volle aantal punten

  3 feb 2024
 • Op een fris en winderig maar wel sfeervol sportterrein van VV Zwaagwesteinde was er vandaag de derby tussen Zwaagwesteinde – Be Quick Dokkum.
  Eén wedstrijd van belang om van die vervelende 5e plaats van onderen af te komen
  Een derby die in het verleden wel liet zien niet altijd makkelijk te zijn. In de eerste seizoenshelft was de thuiswedstrijd nog in een 1-1 gelijkspel geëindigd.

  De opstelling zag er min of meer hetzelfde uit als de afgelopen weken. Basisspelers Rudmer Loonstra en Remco de Graaf behoren helaas nog tot de geblesseerden.

  De start was veel belovend. Na 1,5 minuut kreeg Gert Jan Koopmans een lange bal van achteruit. Op snelheid probeerde hij de directe tegenstander te kruisen richting doel. Het gevolg was een overtreding op randje strafschop, maar wel erbinnen. Penalty dus.
  De eer aan Rudolf Banga om de strafschop te nemen, wat hij dan ook met een geplaatste bal in de linkerhoek voortreffelijk uitvoerde.

  Het doelpunt was voor Zwaagwesteinde wel het signaal om de druk op te voeren. De verdediging in samenhang met het middenveld van Be Quick bleef rustig en de linies sloten goed aan. Wel iets meer druk maar geen uitgespeelde kansen voor Zwaagwesteinde.

  Pas na 8 minuten kreeg Zwaagwesteinde de kans voor een schot op doel, welke uitstekend door keeper Lolke Dijkstra uit de hoek kon worden getikt.

  De wedstrijd was vanaf dat moment wel in evenwicht en speelde zich vooral op het middenveld af. Gelukkig hield de verdediging het kopje erbij en de rust in het spel was fijn om te zien. De afgelopen periode was dit soms bij wedstrijden wel een een issue. Maar goed gedaan.

  In de 22e minuut kreeg Zwaagwesteinde de grootste kans van de wedstrijd. Door een wegspringende bal kreeg de overigens uitstekend spelende Esra Braaksma de bal even niet onder controle. Spits Lieuwe de Roos kwam hierdoor vrij voor keeper Dijkstra. Helaas voor Zwaagwesteinde kon hij niet de rust bewaren en schoot hard over. Een 100% kans wist men niet te benutten.

  Vrij snel na deze kans kreeg Gert Jan Koopmans in de 26e minuut de bal. Iedereen verwachte een technisch vaardige voorzet, maar Koopmans haalde keihard uit. Niet gericht misschien maar wel hard het drukke strafschop gebied van Zwaagwesteinde in. Eén voor Be Quick gelukkig moment toen de hard ingeschoten bal op het lichaam van Pieter Henstra kwam en in het doel terecht kwam. Tussenstand 0-2.

  Gevaar richting het doel van Be Quick bleef de rest van de 1e helft uit. Misschien een klein kansje daargelaten in de 27e minuut. Een kruising tussen een schot en een voorzet van Jan Eisma schampte nog de lat van het doel van Dijkstra, maar dat was het dan ook wel.

  Zowel in de eerste- als later de tweede helft bleef het gevoel dat Be Quick de wedstrijd eerder op slot kon doen. Misschien door teveel individualistische acties van de voorhoede gebeurde dit niet. Acties die wel mooi zijn, maar effectiviteit missen. Wellicht dat iets meer rust en overzicht houden waar de medespelers staan kan zorgen voor meer trefzekerheid.

  In de rest van de wedstrijd was het spel van Be Quick dwingender dan dat van de tegenpartij. Het middenveld en de verdediging hadden de controle. Eén onvermoeibare Erben Bijlstra heerste samen met Danny Post het middenveld.
  Zwaagwesteinde probeerde nog wel even de mouwen op te stropen door het fysieke op te zoeken, maar het kwam niet tot een uitgespeelde kans.
  Het mooiste doelpunt was de 0-3. Een lange op maat gegeven bal van Esra Braaksma over de verdediging van Zwaagwesteinde zorgde er voor dat Gert Jan Koopmans in een sprint richting goal kon gaan. Met een subtiele lob plaatste hij de bal over de keeper voor de 0-3. Prima samenspel tussen Esra en Gert Jan.

  Opvallend was ook de invalbeurt in de 88e minuut van Roan van der Meulen. Weliswaar kort, maar hij maakte een prima indruk. Mooi om dit soort talenten achter de hand te hebben die bij een stand van 0-3 ook speelminuten kunnen krijgen.

  Samenvattend: een verdiende overwinning van een goed spelende verdediging en middenveld. Een overwinning die weer wat rust geeft en waarbij we van die vervelende 5e plek van onderen weg zijn.
  Volgende week de thuiswedstrijd tegen VV Opende die op basis van de gespeelde wedstrijden (2 minder) theoretisch nog boven ons staan. Het goede resultaat moet vertrouwen geven, zeker als alle linies nog meer oog voor elkaar zullen hebben. De kwaliteit is er wel, nu de uitvoering nog aanscherpen. Goed gedaan mannen !!