• Na een reeks van zeven wedstrijden zonder winst heeft Be Quick Dokkum afgelopen zaterdag eindelijk weer mogen proeven van het zoet der overwinning. Na vijf nederlagen en twee remises won de ploeg van trainer Mark Bosma met 6-0 van VV Nijland.

  Ondanks het verschil op de ranglijst was de winst van Be Quick vooraf geen vanzelfsprekendheid. Het seizoen leek als een nachtkaars uit te gaan. Door het vele blessureleed en het mindere spel in de afgelopen periode is Be Quick afgezakt naar de middenmoot. VV Nijland, meestal een lastige tegenstander voor de Dokkumers, heeft de punten nodig in de strijd tegen degradatie en rook zijn kansen.

  In het eerste kwartier was dat goed te zien en leek Be Quick niet op een ruime overwinning af te stevenen. Be Quick had weliswaar veel de bal maar was nog niet heel dreigend voor het doel. Het meeste gevaar kwam in de openingsfase van VV Nijland na een paar snelle combinaties. Maar verontrustend was het niet voor doelman Niels Kuperus die geconcentreerd keepte en voor zich in de verdediging Koen Blom een verdienstelijke rentree in de basis zag maken.

  Be Quick kwam gedurende de eerste helft beter in het spel en pakte in de 29e minuut de voorsprong. Een fraaie voorzet van Ivan Draijer wordt vakkundig ingekopt door spits Rudmer Loonstra. De blijdschap na de treffer was veelzeggend en het doelpunt werkte bevrijdend voor Be Quick. Vier minuten later eindigde een kopbal van Loonstra op de lat na een corner van Jan Jaap de Boer. Er werd steeds vaker soepel gecombineerd en zeker over rechts was het spel dreigend van Be Quick. In de 37e minuut kwam de bal via een aanval over veel schijven op links bij Yuri van der Meij die met een schuiver Ivan Draijer bediende die vervolgens beheerst intikte bij de eerste paal. De koek was nog niet op voor rust. In de 40e minuut bezorgde de actieve Rudmer Loonstra de bal vanaf de achterlijn bij Jan Jaap de Boer die hard uithaalde. Beide teams gingen zo met een 3-0 ruststand aan de thee.

  Meteen na de aftrap van de tweede helft besliste Be Quick de wedstrijd. Anko Talman was zeer attent en kon na een onoplettendheid in de verdediging de 4-0 laten aantekenen. Beide ploegen leken iets gas terug te nemen en lange tijd was er in de tweede helft weinig opwinding voor de twee doelmannen. In de slotfase zette Be Quick met een aantal wissels nog aan. In de 79e minuut leidde een korte combinatie door het midden ingeleid door Jan Jaap de Boer tot de 5-0, toen een Nijland verdediger de bal ongelukkig in eigen doel werkte. Het slotakkoord was echter in de 83e minuut voor JO19 speler Anko Talman die van dichtbij zijn tweede van de middag maakte.

  Na afloop zorgde dit weer voor blijde Dokkumer gezichten op het Tolhuispark na bij vlagen goed voetbal en de eerste overwinning sinds 12 maart. Wie weet wat deze oppepper nog kan betekenen in het slot van de competitie. De ziekenboeg stroomt langzaam leeg en enkele fraaie affiches staan op het programma. Volgende week treedt Be Quick aan tegen VV Kollum dat samen met ’t Fean ’58 de ranglijst aanvoert.

  Bijschrift foto: Koen Blom van Be Quick kopt de bal terug waarna Rudmer Loonstra (9) uit een kopbal de lat zal raken