• “Een echt voetbalfeest”, “Twee dagen genieten” en “Promotie voor de club en de stad”. Het waren een aantal reacties van deelnemers en bezoekers van de Bonifatiuscup 2023. Afgelopen donderdag 18 mei en vrijdag 19 mei waren 32 jeugdteams op het Tolhuispark actief voor de 7e editie van de Bonifatiuscup voor U13 en U15 teams. Met prachtig voetbalweer en veel publieke belangstelling was het twee dagen volle bak en genieten op het Tolhuispark.

  Veel waardering
  De organisatie kijkt zeer tevreden terug op deze editie. Sjoerd Radersma van het organisatieteam: “We hebben veel positieve reacties gekregen en op wat details na liep bijna alles op schema en volgens plan, vanaf de opening door burgemeester Kramer tot de huldiging op vrijdag. Ik denk ook dat er niet eerder zo veel publiek was. Het mooie weer helpt daarbij natuurlijk ook, maar er komen ook steeds meer ouders en supporters mee en we hebben veel bezoekers uit de regio. De naamsbekendheid van het toernooi groeit.”
  Behalve het voetbal biedt de organisatie onder andere gedurende twee dagen ontbijt, lunches, diner, overnachtingen en een avondprogramma in het Tolhuisbad. Nieuw was dit jaar de wasservice: teams konden na de eerste dag hun voetbalshirts laten wassen. Vanuit de deelnemers is er veel waardering voor de toernooiorganisatie. Volgens Sjoerd speelt de service en instelling van de vrijwilligers daarbij een grote rol: “Er werkten dit jaar 75 topvrijwilligers mee die echt veel uren maken en met veel plezier werken. Zonder hen krijg je dit niet voor elkaar. En als er wat misgaat proberen we het altijd snel op te lossen. We krijgen spontane mailtjes en appjes van leiders of ouders van deelnemende teams over hoe zeer de jeugd en de ouders hebben genoten. Daar doen we het voor.”

  Vaste toernooiopzet
  De Bonifatiuscup is een toernooi voor ambitieuze en sportieve jeugdteams uit de categorieën U13 en U15 die gaan voor gezamenlijke voetbalbeleving. Een aantal teams die vanuit stad, dorp of de club een link hebben met Bonifatius zijn traditioneel van de partij, zoals teams uit Fulda (Duitsland) en Crediton (Engeland). Na de poulewedstrijden op de eerste dag worden ploegen op basis van de eindstanden in de poules ingedeeld in een schema Champions League en Europa League. Hierdoor zijn alle teams bij de start van dag 2 vanaf de kwarfinales nog in de race voor een Bonifatiuscup.

  Bloedstollende finales
  De finales van het toernooi waren dit jaar ongekend spannend en beide finales van de Champions League (U13 en U15) moesten met strafschoppen worden beslist. De finales worden traditioneel omlijst met veel extra’s zoals opkomst moet muziek, vlagvertoon, rook en een optreden van Dance Factory Dokkum. Marcel Dol van de organisatie: “We hadden dit jaar dankzij onze hoofdsponsoren Bouwgroep Dijkstra Draisma en Probo ook de beschikking over een prachtig groot doek in de middencirkel, net als bij de echte Champions League. Dat maakt de beleving helemaal top. We willen het elk jaar net weer wat mooier maken.”

  Vier Bonifatiuscups uitgereikt
  SC Stadskanaal wist zowel bij de U13 als de U15 de Champions League te winnen. Gezien het sterke deelnemersveld met steeds meer ploegen die landelijke divisie spelen is dit een erg knappe prestatie. CJVV uit Amersfoort won de Europa League U13 en gastvereniging Be Quick Dokkum pakte de cup Europa League U15.

  Naar de 8e editie in 2024
  Om circa 17:30 uur op vrijdag werd het toernooi afgesloten met een huldiging waarbij traditiegetrouw alle teams aan bod komen. Moe en vol voetbalherinneringen vertrokken de teams daarna huiswaarts. Een aantal teams en spelers al weer vooruitkijkend. Marcel Dol: “Eerst gaan we evalueren, we vragen de deelnemers en vrijwilligers ook om reactie. En dan kijken we al weer vooruit naar 2024.” Op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024 is de 8e editie van de Bonifatiuscup.