• Een week uit het Spaanse voetballeven van onze Simone Hofer!

  30 apr 2021
 • Verslag uit Barcelona, door Simone Hofer (Be Quick Dames 1)
   
  Vorig jaar heb ik voor mijn schoolopleiding stage gelopen in Barcelona. ik heb hier toen voetbaltrainingen gegeven aan de Women Soccer School Barcelona. Ook heb ik tijdens mijn stage meegetraind met de B1 Soccer Academy. De B1 Soccer Academy is een voetbalacademie voor spelers vanuit de hele wereld die potentie hebben om de stap te maken naar het profvoetbal. Ik ben het enige meisje en voor de rest zijn het alleen maar jongens. Er word sowieso op dinsdagochtend, woensdagochtend en donderdagochtend getraind van 9:00 tot 10:30 uur. Af en toe ook nog wel andere dagen, maar dat is heel verschillend. Ook worden er twee wedstrijden per maand gespeeld. De trainingen worden gegeven door drie hele goede trainers, en ook één van hen is oud-profvoetballer. De trainers hebben heel goed contact met andere clubs in Spanje die op hoog niveau spelen. Dus ook vanuit de B1 Soccer Academy word er voor je gekeken op welk niveau je nu zit en zo gaan ze je plaatsen bij een club waar jij je goed kunt ontwikkelen. Bij die club train je dan mee en speel je ook gewoon de wedstrijden mee. Ook worden alle trainingen gefilmd en zijn er tijdens de trainingen soms scouts aanwezig. Het wordt allemaal gefilmd omdat als het goed gaat en er een club is die interesse heeft dat er dan goede beelden zijn.
   
  Drie jaar geleden ben ik met hen in contact gekomen door een voetbalkamp in Spanje waar ik training kreeg van Didi (een trainer van de B1 Socccer Academy). Een paar maanden na het voetbalkamp had hij mij gevraagd of ik mee wilde doen met het MIC-toernooi. Dat is een toernooi in Spanje waar alle jeugdprofclubs van over de hele wereld aan meedoen. Na dat toernooi is er altijd goed contact gebleven en toen ik dus vorig jaar mijn stage had in Spanje voor school had hij mij weer benaderd om mee te trainen met hen want ik zou dat jaar opnieuw meedoen aan het MIC-toernooi met de B1 Soccer Academy. Tijdens mijn eerste training waren er twee scouts aanwezig (één van hen is een oud-speler van Barcelona). Omdat ik het enige meisje ben tussen al die “grote” jongens viel ik op. Ze waren onder de indruk van mij en ze wilden graag een gesprek. Een paar dagen na die training heb ik dat gesprek met ze gehad en heb ik een contract bij hun management Tengoalsport getekend voor twee jaar. Ze hadden een aantal clubs waarbij ik mee zou kunnen trainen op daar eventueel vorige zomer te gaan spelen. Maar helaas, door het coronavirus moest ik terug naar Nederland en kon dat niet doorgaan.
   
  Omdat de twee scouts van het management niet heel goed Engels konden spreken heeft Jessica -een dame die veel rondom de B1 Soccer Academy regelt, en zij is ook degene in wiens huis ik nu verblijf- mij heel erg geholpen. Zij is eigenlijk de tussenpersoon tussen mij en het management. Omdat ik dus vorig terug naar huis moest was ik best wel ongerust dat het niks meer zou worden om te gaan voetballen in Spanje. De eerste weken was er nog wel goed contact maar na een tijdje moest Spanje of wij in een lockdown waardoor het onmogelijk was dat ik nog mee zou kunnen trainen met een club in Spanje. Ook was ik dit schooljaar begonnen met een HBO-opleiding Sportkunde, maar kwam er al snel achter dat het HBO niks voor mij is. Ik ben toen in december gestopt met de opleiding, of in ieder geval niet meer naar school geweest, en in februari heb ik mij officieel uitgeschreven. Ik heb toen veel nagedacht over wat ik moest doen en wat ik echt graag wilde en dat was voetballen in Spanje, en als dat niks zou worden wil ik graag bij de politie of defensie. Maar omdat ik al een tijdje niks had gehoord van Spanje, en bij de politie en defensie moet je door allemaal selecties heen, en dan is de kans ook nog maar heel klein dat je word geselecteerd was ik best wel bang dat het allemaal misschien wel niet zou gaan lukken. Als dat zo zou zijn dan had ik echt geen idee wat ik zou moeten gaan doen. Toen ik dus gestopt was met school en ik aan het wachten was op een bericht uit Spanje of een bericht van de politie/defensie ben ik fulltime gaan werken in een fabriek. Na 3,5 maand daar gewerkt te hebben kreeg ik in maart bericht van Jessica dat mijn management weer contact met een aantal clubs had waardoor ik toch weer wat hoop kreeg. Toen werd ik op 3 april gebeld door Jessica dat ik 14 april naar Spanje kon komen om mee te trainen met de B1 Soccer Academy en met een andere club die op hoog niveau speelt om mij zo voor te bereiden op trainingsstages waar mijn management mee bezig is. Vanzelfsprekend was ik heel blij om te horen dat er toch weer hoop was en dat ik mijn droom toch misschien kon laten uitkomen; dat is voetballen in Spanje. Binnen een paar dagen heb ik alles snel geregeld om naar Spanje te kunnen vertrekken, zoals een PCR-test, vliegtickets, etc.
   
  Op 14 april ben ik vertrokken. Ik ben met het vliegtuig naar Spanje gegaan en ben vanaf daar opgehaald in de auto door Jessica en Bob. (Jessica en Bob zijn getrouwd.) Zij zorgen voor heel veel dingen buiten de trainingen om. Tijdens mijn verblijf in Spanje verblijf ik in hun huis, samen met nog twee andere spelers van de B1 Soccer Academy. De twee jongens, Julio en Justan, kende ik ook al van eerdere trainingen die ik met de B1 had meegedaan. Julio komt uit Spanje en Justan komt uit Florida. Het voelde meteen heel vertrouwd en ik voelde mij echt thuis. Het zijn eigenlijk een beetje mijn bonus-ouders en bonus-broers. Rond tien uur ‘s avonds was ik bij het huis waar ik nu woon. Ik heb allereerst met iedereen bijgepraat maar en ben daarna al snel gaan slapen omdat we de volgende ochtend al training hadden om 9:00 uur. Omdat Julio en Justan ook bij de B1 trainen gaan we altijd samen naar de trainingen toe met de metro. We moeten ongeveer 15 tot 20 minuten reizen voordat we bij het voetbalveld zijn. Toen we voor het eerst aankwamen bij de trainingen was iedereen heel enthousiast en blij dat ik er weer was. Het voelde voor mij ook weer heel goed om iedereen weer te zien. Inmiddels heb ik er alweer een aantal trainingen opzitten en ook al een wedstrijd. Ik had nog maar drie trainingen gehad bij de B1 en mocht meteen al in de basis starten. We speelden een wedstrijd tegen het herenteam van Albirex. Deze wedstrijd hebben we met 5-3 gewonnen. Omdat ik het enige meisje ben bij de B1 moet ik gewoon meedoen met de wedstrijden tegen de jongens- of herenteams. Fysiek vond ik het eerst best wel zwaar omdat jongens nou eenmaal sterker gebouwd zijn. Maar na een tijdje ging het steeds beter en werd er veel rondgespeeld waardoor we niet veel in duels kwamen en het voor mij dus ook gemakkelijker werd.
   
  Na anderhalve week had de B1 geregeld dat ik met de eerste selectie van Sant Gabriel mee mocht trainen. Zij spelen in de 2e divisie B en staan daar bovenaan in de competitie. De kans is heel groot dat ze dit seizoen promoveren naar de 2e divisie A, dat is het één-na-hoogste niveau in Spanje. De eerste twee weken doe ik mee met de MO19 omdat de eerste selectie vijf wedstrijden heeft in twee weken, waardoor de trainingen nu vooral gericht zijn op tactiek en herstel. Hierdoor is het lastig om nu al met ze mee te trainen en mij te bewijzen. Zodra ze weer “normaal” trainen sluit ik bij hun aan. Nu train ik dus met de o19 mee, zij spelen op het hoogste jeugdniveau. Ze staan ook bovenaan in de competitie waar ook onder andere FC Barcelona o19 en RCD Espanyol o19 in spelen. Het is een heel leuk team met veel potentie. De o19 traint op dinsdag en donderdag en spelen zaterdag of zondag een wedstrijd. De eerste selectie traint op maandag, woensdag en vrijdag en spelen zaterdag of zondag een wedstrijd.
   
  Mijn week in trainingen
  Zodra ik met de eerste selectie van Sant Gabriel mee ga trainen ben ik eigenlijk elke dag aan het voetballen. Ik train op maandag 1x, op dinsdag 1x, op woensdag 2x, op donderdag 1x, op vrijdag 1x en af en toe een wedstrijd in het weekend.
   
  Mijn dagritme
  Op trainingsdagen sta ik rond kwart voor 8 op. Rond half 9 vertrek ik samen met de twee andere jongens naar de training. We zijn dan rond 10 voor 9 bij het voetbalveld en om 9:00 uur start de training tot ongeveer 10:30. Daarna gaan we weer met z’n drieën naar huis. Als we thuis zijn drinken we met z’n allen een bakje thee of koffie en hebben we het meestal over hoe de training ging. Daarna heeft iedereen tijd voor zich zelf om te doen wat hij/zij wil. Tussen 3 en 4 uur gaan we lunchen. De lunch en het avondeten is hier andersom dan in Nederland. We eten dus tijdens de lunch ons avondeten. Op een trainingsdag maak ik me na de lunch klaar voor training. Als ik geen training heb en de andere jongens ook niet kijken we vaak met z’n allen een Netflix-film, maar dat is niet verplicht, je mag ook gewoon iets voor je zelf doen. Vaak ga ik een stuk lopen of op het dakterras lekker in de zon zitten. Tussen 20:00 en 23:00 uur gaan we avondeten. Tijdens het avondeten kijken we meestal naar een voetbalwedstrijd die op tv is. Zodra iedereen klaar is met eten en de wedstrijd is afgelopen spelen we vaak nog een spelletje (bijvoorbeeld Mexican Train). Op de avonden dat ik moet trainen ga ik in de metro naar het voetbalveld toe en zodra de training is afgelopen en ik weer thuis ben eet ik snel wat en ga ik meestal meteen naar bed.
   
  Wat eet ik zoal
  Meestal ontbijt ik ‘s ochtends gewoon met een banaan. Als lunch eten we dus altijd warm. Bob (de echtgenoot van Jessica) bij wie ik verblijf zorgt altijd voor het eten. Elke dag maakt hij wel weer een ander lekker recept. Omdat Bob in verschillende landen heeft gewoond eten we echt elke keer wel iets anders. Dus niet alleen typisch Spaanse gerechten. Als we wel iets Spaans eten is het meestal iets met vis. ‘s Avonds mag je zelf weten wat je gaat eten omdat iedereen op een andere tijd thuis is door de voetbaltrainingen. Meestal eten we dan iets lichts, gewoon een sandwich of een ei, maar ook blijft er meestal wel eten over van de lunch wat je kunt opwarmen.
   
  Wat ik mis aan Nederland
  Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden wel een beetje maar gelukkig kan ik vaak met ze videobellen of op een andere manier contact met ze zoeken. Buiten mijn familie en vrienden mis ik het wel om gewoon lekker Nederlands te praten. Hier spreek ik alleen maar Engels en probeer ik af en toe wat Spaans te spreken.
   
  Waar ik hier van geniet
  Het is hier elke dag eigenlijk wel mooi weer. ‘s Ochtends als we naar de trainingen gaan is het nog wel fris maar ‘s middags schijnt vaak de zon en is het heel fijn om even een stukje te lopen of op het dakterras te zitten. Wat ik hier ook erg leuk vind is dat als ik ergens loop of als we met de auto ergens heen gaan dat je elke keer weer nieuwe plekken ziet. Het mooie uitzicht hier verveelt nooit!! Wat ik ook mooi vind aan het leven hier is dat iedereen gewoon lekker zijn eigen ding doet. Alles gaat op ieder zijn of haar eigen tempo en er is weinig gestress.
   
  Groetjes, Simone