• Jongelingen Be Quick Dokkum winnen van Balk

23 nov 2022
  • Op een koud en winderig sportcomplex ‘De Wilgen’ van VV Balk werd dinsdag 22 november een clash tussen twee 2e klassers uitgevochten in de knock-out fase van de beker. Be Quick trad aan met een elftal waarvan de gemiddelde leeftijd niet boven de 21 jaar uitkwam. De 16-jarige Erben Bijlstra, die in basisformatie startte was de jongste telg van een team, dat het in het begin erg zwaar had tegen een fysiek spelend Balk. Toch stond er na negentig minuten een verdienstelijke 1-3 op het scorebord en hiermee veroverde Be Quick een plek bij de laatste zestien in de beker.

In het eerste half uur stond het jonge team van Be Quick behoorlijk onder druk. De straffe wind en het fysieke overwicht van de tegenstanders leidde ertoe dat het spel zich vooral afspeelde op de speelhelft voor de goal van keeper Lolke Dijkstra. Toch bleef het duo Remco Fennema en Matthijs Hellinga in het centrum van de verdediging fier overeind. Balk bleek niet in staat om Be Quick echt pijn te doen. Na zo’n dertig speelminuten bleek de equipe van Jan Bruin wat uitgeraasd te zijn en kregen de jongelingen van Be Quick meer vat op het spelletje. Eén van de weinige dreigende acties voor het Balkster doel kwam van de linkervoet van Hidde Reitsma, maar zijn voorzet eindigde in de kluts voor de goal en werd vakkundig weggewerkt. De eerste helft eindigde met in een bloedeloze brilstand.

Balk kwam na de theepauze fris uit de startblokken. Een voorzet van links kon zonder al te veel moeite worden binnengelopen door Marnix Zeldenrust. Opvallend was dat het elftal van Jan Faber zich niet van de wijs liet brengen. Iedereen deed er een schepje bovenop wat ertoe leidde, dat de spelers elkaar beter wisten te vinden. Be Quick speelde in deze fase verrassend compact waardoor er in de omschakeling kansen ontstonden. Binnen een kwartier stuurde Hidde Reitsma twee verdedigers het bos in en speelde de bal op maat naar de goed meegelopen Anko Talman, die de gelijkmaker scoorde. Dit was echter niet voldoende voor Be Quick, de druk bleef aanhouden en niet zonder resultaat. Gregory Daraji schoot de bal uit een vrije trap van ruim twintig meter fraai in de rechter kruising, 1-2.

Balk probeerde de achterstand weg te werken door met veel inzet in balbezit te komen, maar de pogingen waren niet heel trefzeker richting goal. Een kleine tien minuten voor het einde van de wedstrijd werd de net ingebrachte Rudmer Loonstra onreglementair gestopt binnen de zestienmeter. De toegekende penalty werd door hem feilloos binnengeschoten waarmee hij de eindstand op 1-3 bepaalde.

Een prachtige prestatie waarmee de jeugd haar waarde voor het collectief bewees en een plek in de achtste finale van de beker veroverde.