• Verslag Bonifatiuscup 2019

  Westring Fulda en Sportlust ’46 winnaars Bonifatiuscups 2019

  Hemelvaartsdag 30 mei en vrijdag 31 mei was het Tolhuispark in Dokkum het toneel van de vierde Bonifatiuscup voor U13 en U15 jeugdteams. JSG Westring uit Fulda (U15) en Sportlust ’46 uit Woerden (U13) wonnen de cup in de categorie Champions League. In de Europa League legden Be Quick Dokkum (U15) en VV Balk (U13) beslag op de felbegeerde cup. Van de clubs uit de regio kwam VC Trynwâlden sterk voor de dag met twee finaleplaatsen.

  Opening door burgemeester Hayo Apotheker
  Donderdag werd het toernooi geopend door de burgemeester van Noardeast-Fryslân, Hayo Apotheker. In een enthousiaste toespraak in drie talen sprak hij de deelnemers toe en wees hen op het belang van jeugdvoetbal en het blijven dromen van de echte Champions en Europa League. De speech werd vooraf gegaan door een vlaggenparade van de deelnemende teams en een knallend optreden van Het North Frisian Percussion Corps. Speciale gast bij de opening was het vriendschapscomité Dokkum-Fulda-Crediton dat de toernooiorganisatie faciliteert met onder meer contacten met andere Bonifatiussteden.

  Meteen na de opening startten de eerste poulewedstrijden. Met circa 600 spelers en begeleiders en daarnaast veel aanhang van de teams en publiek uit de regio was het twee dagen lang erg druk op het Tolhuispark.

  Voetbalbeleving voor de Jeugd
  ‘Voetbalbeleving voor de Jeugd’ is het motto van het toernooi. Dat kwam donderdag en vrijdag in veel onderdelen van de twee dagen terug. Het ging om de prijzen maar meer nog om de hele belevenis voor de deelnemers en meegereisde ouders en supporters die twee dagen in Dokkum verbleven. En er waren verschillende activiteiten rond het voetbal zoals een gezamenlijke avondmaaltijd, een avondactiviteit voor de spelers en een stadswandeling en proeverij voor ouders en aanhang. Op donderdag namen alle teams deel aan een penalty contest, die werd gewonnen door het U15 team van LAC Frisia 1883 uit Leewarden.

  De finales als climax van twee dagen topvoetbal
  Met veel publiek langs de lijn waren de finales voor spelers en supporters een prachtige beleving. De finales werden ingeluid met optredens van Dance Factory Dokkum en een heuse Champions League opkomst van de teams.

  In de finale van de Champions League U13 nam Velocitas 1897 uit Groningen het op tegen Sportlust ’46 uit Woerden. Beide clubs zijn geen onbekenden van de Bonifatiuscup. Sportlust ’46 was zelfs bij alle voorgaande edities van de partij. De Woerdenaren bereikten de finale door na strafschoppen te winnen van SC Bolsward. Velocitas 1897 versloeg SC Joure in de halve finale met 2-1. De finale was zeer spannend. Sportlust ’46 was uiteindelijk sterker en beloonde zichzelf met de 1-0 die het niet meer uit handen gaf. 

  In de categorie U15 Champions League maakte JSG Westring Fulda beide dagen al veel indruk en vele aanwezigen waren niet verbaasd dat ze tot de finale reikten. In de kwartfinale wonnen ze van het eveneens sterke Copplestone Cobra’s uit Crediton (2-0), in de halve finale versloegen ze VV Zwaagwesteinde. VC Trynwâlden was in de finale de tegenstander die in een bloedstollende penaltyserie tegen FV Horas Fulda hun halve finale wonnen. VC Trynwâlden had in de finale aanvankelijk het beste van het spel en combineerde gemakkelijker, maar na de openingstreffer van Westring was het verzet gebroken en liepen de Duitsers uit naar 4-0.

  Be Quick Dokkum U15 herstelde zich van een teleurstellende eerste dag door de Europa League finale te bereiken en te winnen van CJVV uit Amersfoort, een van vier clubs die op alle edities van de Bonifatiuscup tot dusver aanwezig waren. In de U13 Europa League won VV Balk de finale tegen VC Trynwâlden en daarmee staat nu naast de 2e prijs van vorig jaar ook de grote Bonifatiuscup in Balk in de prijzenkast.

  Huldiging en vooruitblik naar jubileumeditie in 2020
  De organisatie dankte bij de huldiging alle deelnemers en vrijwilligers en benadrukte dat het de deelnemers en de vrijwilligers zijn die het toernooi samen tot een succes maken. De winnaars werden met confetti, vuurwerk en muziek in het zonnetje gezet. De organisatie beloonde vier deelnemende teams voor hun positieve spirit met de Bonispirit Award 2019: SVF Cothen U13 (uit de gemeente Wijk bij Duurstede), AVV Swift U13 (Amsterdam), Velocitas 1897 U15 (Groningen) en Copplestone Sharks U13 (Crediton).

  De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd tweedaags toernooi en maakt zich op voor de lustrumeditie op 21 mei (Hemelvaartsdag) en 22 mei 2020.

  Via de volgende link kom je bij alle uitslagen, verslagen, nieuwsberichten en foto albums van de Bonifatiuscup 2019:

  https://www.bequickdokkum.nl/bonifatiuscup-2019/

  Zie ook de Facebookpagina van de Bonifatiuscup: https://nl-nl.facebook.com/bonifatiuscupdokkum/