• Eén club die zowel bij de U13 als de U15 de Champions League van de Bonifatiuscup wint. SC Stadskanaal flikte het afgelopen vrijdag. Het is geen unicum in de historie van de Bonifatiuscup maar wel een erg knappe prestatie, ook gezien het sterke deelnemersveld dit jaar. Een unicum was wel de prolongatie van de toernooiwinst. Deze eer komt het U13 team van SC Stadskanaal toe: na de winst in 2022 stond dit team ook dit jaar op het hoogste podium. DVS’33 uit Ermelo nam ook twee bekers mee naar huis: een derde plaats bij de Champions League U15 en het jonge U13 team pakte een derde plaats in de Europa League.

  Niveau omhoog
  Het niveau van de Bonifatiuscup is de afgelopen jaren omhoog gegaan. Steeds meer teams uit de landelijke divisies melden zich in Dokkum voor de tweedaagse Bonifatiuscup. Van deze teams werd zeker een hoge klassering verwacht. Ook de teams uit Fulda komen vaak ver in het toernooi.
  Verscheidene kenners die donderdag en vrijdag langs de lijn stonden tipten vanwege het goede spel de teams van Sportlust ’46 (Woerden) bij de U13 en GVAV Rapiditas (Groningen) bij de U15 als favorieten. Beide teams slaagden er inderdaad ook in ver te komen in de Champions League.
  Na de poulewedstrijden op de eerste dag worden ploegen op basis van de eindstanden in de poules ingedeeld in een schema Champions League en Europa League. Hierdoor zijn alle teams bij de start van dag 2 vanaf de kwarfinales nog in de race voor een Bonifatiuscup.

  Champions League
  Sportlust’46 was met twee teams aanwezig bij de U13 en beide haalden de Champions League. Het lukte Sportlust’46 U13-1 om tot de finale door te dringen na winst op LAC Frisia 1883 in de kwartfinale en op het verrassend sterke VV Zwaagwesteinde in de halve finale. De andere finalist werd SC Stadskanaal dat overtuigend won van SV Bon Boys en FC Burgum in respectievelijk de kwarfinale en de halve finale. De finale werd een wedstrijd zonder grote kansen en de spanning nam met de minuut toe. Beide teams wisten niet te scoren en zo moesten strafschoppen de beslissing brengen. SC Stadskanaal deed dit net iets beter dan Sportlust’46 en zo won het U13 team van de Oost-Groningers wederom de Bonifatiuscup.
  De halve finales U15 bij de Champions League waren ongekend spannend. Bij SC Stadskanaal en DVS’33 (Ermelo) stond na 30 minuten speeltijd 1-1 op het scorebord en moesten strafschoppen de beslissing brengen. SC Stadskanaal trok hierbij aan het langste eind. De andere halve finale U15 werd een regelrechte kraker tussen SV Bon Boys (Haaksbergen) en GVAV Rapiditas. De Groningers kwamen na een 0-1 achterstand op een 2-1 voorsprong. Op karakter voetbalde Bon Boys zich naar een 2-3 voorsprong maar op de valreep scoorde GVAV de gelijkmaker. De strafschoppen werden uiteindelijk gewonnen door de formatie uit Haaksbergen. De finale tussen SC Stadskanaal en SV Bon Boys werd net als bij de U13 met strafschoppen beslist en ook hier kroonde SC Stadkanaal zich tot winnaar.

  Europa League
  Bij de U13 wist CJVV uit Amersfoort beslag te leggen op de Europa League. Het team uit Amersfoort versloeg in de finale JSG Westring U13 uit Fulda (Duitsland). CJVV bereikte de finale na winst op SC Stiens en VV Buitenpost. JSG Westring won zowel de kwartfinale (tegen Be Quick U13-2) als de halve finale (tegen DVS’33) na strafschoppen. In de finale was CJVV echter een maatje te groot.
  Be Quick Dokkum U15-1 won na een teleurstellende eerste dag uiteindelijk toch de Europa League na winst in de finale op SC Stiens U15. De kwarfinale en halve finale wonnen de Dokkumers beide met 3-0 van respectievelijke HGM Fulda en de U14 van AVV Swift. SC Stiens schakelde Be Quick U15-2 en VV Kollum uit. De finale tussen Be Quick en SC Stiens werd door de gastvereniging gewonnen met 2-10. Zo kregen rond 17:30 uur ook Be Quick U15 en CJVV U13 de grote Bonifatiuscup in handen gedrukt van het organisatieteam.

  De penaltycontest werd gewonnen door DVS’33 U15 en Kollum U15 die beiden alle strafschoppen wisten te benutten.

  Op de toernooipagina van de Bonifatiuscup vind je alle uitslagen en eindstanden: https://www.bequickdokkum.nl/toernooipagina-alles-over-de-bonifatiuscup-2023