• Sipke Jan Bousema hijst de regenboogvlag.

  16 mei 2020
 • Op zaterdag 16 mei jl. hees Kees Theissen, voorzitter van CSV Be Quick Dokkum om 11.55 uur een Regenboogvlag in top op de club. Dit deed hij samen met oud-Dokkumer Sipke Jan Bousema en Marije Procee, speelster van de Vrouwen 1.


  “Het bijzondere is dat toen we als bestuur de oproep onder ogen kregen dat het bij ons helemaal geen issue bleek te zijn. Iedereen is welkom op onze club, daar staan we voor. Maar toen we merkten hoe belangrijk het is voor de LHBTI+-gemeenschap dat een Regenboogvlag zichtbaar wappert als steun in de rug was de keus snel gemaakt. Be Quick Dokkum wil zo laten zien -letterlijk in woord én daad- dat iedereen welkom is op de voetbalclub”, aldus een gedecideerde Theissen, “ongeacht zijn of haar kleur, geloof, culturele achtergrond of geaardheid. Voetbal is een sport voor en van ons allemaal en wij willen dat iedereen zich veilig, vertrouwd en welkom voelt op onze club. Discriminatie of racisme komt er bij ons niet in. Een helder signaal dat wij hierbij nogmaals met kracht uit willen dragen. Ook hopen we dat andere verenigingen in de provincie dit initiatief zullen omarmen.”


  Ook op het gemeentehuis in Dokkum werd als blijk van ondersteuning de Regenboogvlag fier in top gehesen. Vanuit de gemeente werd snel en met instemming gereageerd op de Be Quick-oproep of de vlag ook in Noardeast-Fryslân de lucht in kon. Vanuit Leeuwarden gaf COC Friesland-voorzitter Sabine Frieszo eveneens haar grote blijdschap door: “Een opsteker van jewelste, prachtig!”
  Het hele Tolhuispark was getooid in regenboogkleuren: scoutingvereniging de Granaet Dokkum, zwembad Tolhuispark, zwem- en poloclub de Granaet hesen de vlag of lieten op virtuele wijze blijken de actie van harte te steunen. Ook Sportstudio Dokkum en VV Kollum waren solidair en hesen op hun eigen locatie de Regenboogvlag, net als VV Dokkum.


  Sipke Jan Bousema is onder de indruk van alle Noordoost-Friese steunbetuigingen: “Twee woorden: hartverwarmend en fantastisch. Dat de Regenboogvlag in top gaat bij steeds meer clubs is ronduit geweldig, in meerdere opzichten. Dit zorgt voor hoor- en zichtbare eenheid en verbroedering. Hierbij roep ik alle sportclubs en -verenigingen dan ook op om met elkaar de Regenboogvlag te hijsen. Op naar een Friese Regenboogprovincie, samen zijn we Friesland en iedereen is hier welkom!”


  De zaterdag gehouden actie -met een zeer beperkt aantal aanwezigen vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen- vond plaats ter ondersteuning van de beweging die begin dit jaar is opgezet door Sipke Jan Bousema om van Fryslân een Regenboogprovincie te maken. Op woensdag 27 mei aanstaande is het ‘V-day yay or nay’ (Vlag-dag). Dan zullen Provinciale Staten hierover stemmen. Bij een positieve uitslag betekent het dat Fryslân de laatste Nederlandse provincie wordt die zich aansluit bij het maken van actief beleid voor inclusie, en het hijsen van de Regenboogvlag tijdens speciale dagen en evenementen voor de Regenbooggemeenschap, zoals Roze Zaterdag en Coming Out Day.