• Vrouwen van Be Quick winnen van Lycurgus in spannende topper

  9 feb 2020
 • De nummer drie tegen de nummer vier van de ranglijst op een grijs en regenachtig hoofdveld op het Tolhuispark. Pupil van de Week Griettina Zijlstra trapte af voor deze boeiende wedstrijd in Dokkum. Een strijd tussen twee voetballende teams met genoeg kwaliteit om in de top van de tweede klasse D mee te kunnen doen. In november had Be Quick de uitwedstrijd in de laatste minuut met 1-2 gewonnen. Daarbij leek het in het najaar van 2019 lang dat het in een (terecht) gelijkspel zou eindigen. Vorige week wonnen beide ploegen in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop, dus de start van beide teams in 2020 was goed. De verwachtingen voor deze wedstrijd waren hoog en de toeschouwers werden niet teleurgesteld.

  De eerste kans op het Tolhuispark was voor Be Quick: in de tweede minuut kreeg Sam Bosma de kans om uit te halen, maar haar schot ging naast. In de elfde minuut kreeg Hilde v.d. Meulen een schietkans, maar haar uithaal ging voorlangs. Daarna was het Hinke Rozema die door een fraaie pass één op één met keepster Jamie Knuyver kwam, maar zij zag haar inzet gestopt. Na deze grote kansen voor Be Quick kwamen de bezoeksters meer opzetten. In de 28e minuut gaf Be Quick een hoekschop eenvoudig cadeau aan Lycurgus. Daaruit wist de kopsterke voorhoede van Lycurgus de 0-1 binnen te koppen.

  Be Quick was even van slag, ondanks een veldoverwicht verscheen de achterstand op het scorebord. Lycurgus werd dreigender en Be Quick slordiger. In de 38e minuut kon Lycurgus opstomen vanaf de flank en mochten de bezoeksters een voorzet afleveren en tot verrassing van de volledige verdediging van Be Quick verdween deze in het doel. Deze 0-2 was een domper voor de thuisclub, waarbij in de slotfase van de eerste helft de bezoeksters steeds gevaarlijker werden. Het bleef echter bij 0-2.

  In de rust werd stilgestaan bij het goede spel van de eerste helft, maar ook bij de slordigheden waardoor de achterstand werd opgelopen. In de tweede helft kwam er een feller Be Quick uit de startblokken, met meer druk naar voren. In de 49e minuut leidde dat al snel tot de 1-2 toen Sam Bosma een slordigheid in de verdediging van de Groninger dames meteen afstrafte. Nauwelijks vijf minuten later was de stand alweer gelijk. Hinke Rozema was haar bewaakster te snel af en gaf prima voor, waarna Sam Bosma haar tweede treffer en de 2-2 kon maken.

  In de 60e minuut maakte de jongste speelster van de selectie, Jildou Koning, haar debuut in de hoofdmacht van Be Quick. De thuisclub was na de gelijkmaker de betere ploeg en zij kregen ook kansen om de leiding te nemen. Hilde v.d. Meulen leek na een aantal fraaie acties te scoren, maar keepster Knuyver van Lycurgus wist haar inzet tot hoekschop te verwerken. Lycurgus stond onder druk en beperkte zich tot de counter. In de 80e minuut bekroonde Jildou Koning haar debuut toen zij een uitstekende steekpass perfect afrondde en de 3-2 een feit was. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven en in de slotfase kreeg Be Quick nog mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden.

  Een sterke overwinning van de vrouwen van Be Quick, waardoor het in de top van de ranglijst erg spannend blijft. De komende weken wordt er getraind en worden er oefenwedstrijden gespeeld. Zaterdag 29 februari is de volgende competitiewedstrijd. Dan is het Tolhuispark weer het strijdtoneel, als The Knickerbockers Vrouwen 2 de tegenstander om 15.00 uur op het hoofdveld. Dan kan revanche genomen op de volgende Groninger ploeg, die vandaag koploper Helpman op de eerste nederlaag van het seizoen trakteerde.